Praktijkprikkel 2 - 2019 Migrafin niet in beeld voorafgaande aan ingreep

Regelmatig ontvangt het Portaal meldingen over het gebruik van antistolling (DOAC of vitamine K antagonisten) of plaatjesremmers voorafgaande aan een ingreep. De patiënt krijgt vooraf te horen of er gestopt moet worden met deze middelen en het tijdstip dat gestopt moeten worden. Normaal is dat enkele dagen voor de ingreep. Tijdens de intake wordt de antistolling status uitgevraagd.

Casus

Mevrouw kreeg voor de ingreep een migraine aanval en nam daarvoor Migrafin ®.
Dit middel bevat 900 mg acetylsalicylzuur (1620 mg lysine-acetylsalicylaat) en 10 mg metoclopramideHCl. De migraineaanvallen kwamen slechts incidenteel voor; de laatste verstrekking was langer dan een jaar geleden en kwam niet voor op het overzicht verkregen via het LSP. In de lijst met middelen die niet gebruikt mogen worden voor de ingreep stond wel acetylsalicylzuur opgenomen, maar niet Migrafin®.

Voor de ingreep werd nogmaals de medicatie doorgenomen en werd door mevrouw verteld dat ze die ochtend Migrafin® had ingenomen. De operatie werd uitgesteld.

Risico’s

Aan de hand van meerdere incidenten brengt het Portaal graag de volgende risico’s onder uw aandacht:

  • Migrafin® wordt niet vaak meer gebruikt en ontbreekt vaak op de lijst van “verboden” medicatie.
  • Medicatie die slechts incidenteel gebruikt wordt, loopt het risico om niet op overzichten te komen. Een LSP uitvraag levert standaard een overzicht van de medicatie die de afgelopen zes maanden verstrekt zijn. Bij een AMO zou het middel nog wel op de actieve medicatie moeten staan.
  • Er is ook regelmatig sprake van “verborgen” acetylsalicylzuur in handverkoopproducten, zoals: Alka Seltzer ® Aspro®, Aspirine® en Ascal®.

Heeft u soortgelijk incident met dit of een ander geneesmiddel meegemaakt?

Meld het op www.vim-digitaal.nl


  Samenwerkingspartners

 

Disclaimer      FAQ